PSIHOEDUKACIJA

Tražiti pomoć nije slabost!
Znanje o psihičkim stanjima i procesima daje nam snagu za suočavanje i pomaže nam da prebrodimo psihičke teškoće.

Strah

Spoznaja karcinoma može biti zastrašujuća. Može Vas uplašiti možebitna bol i patnja, promjena izgleda, gubitak dojke, iscrpljenost, strah da nećete moći brinuti o sebi, da nećete moći brinuti o obitelji, da ćete izgubiti posao ili nećete mogu živjeti od smanjenih prihoda ili da ćete umrijeti. Najvažnije je gdje i kod koga se informirate. Neprovjerene i rekla-kazala informacije mogu stvoriti zbunjenost i povećati strah. Vraćajte se uvijek na činjenice. U svakoj situaciji postoji nešto što Vas brine, ali i nešto što ohrabruje. Poznato je da dobro informirani bolesnici bolje surađuju u liječenju i bolje se oporavljaju.

Jednom kad ste se suočili i informirali (ako već ne prije) osjetit ćete nadu i vidjeti šansu i razlog za pozitivno razmišljanje i vjeru. Upoznat ćete ili čuti za mnoge osobe koje su se izliječile ili žive dugo zbog suvremenih oblika liječenja. Pozitivno razmišljanje pomaže. Vodite svoj kalendar kao i dosad, planirajte svoje obaveze, sastanke, ne odbacujte aktivnosti koje Vas vesele, napišite svoje razloge za borbu za život i zdravlje, boravite u društvu i prirodi, prakticirajte svoje rituale, vježbajte, relaksirajte se, molite se ako ste vjernica. Ako želite, možete čitati inspirativne priče o ženama koje su preživjele rak i vode ispunjen život poslije liječenja. Zašto i Vi ne biste bili jedna od njih?

Udruga žena operiranih dojki NADA-RIJEKA je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

Copyright © 2022 Nada-Udruga žena operiranih dojki Rijeka