PSIHOEDUKACIJA

Tražiti pomoć nije slabost!
Znanje o psihičkim stanjima i procesima daje nam snagu za suočavanje i pomaže nam da prebrodimo psihičke teškoće.

Prilagodba

Jednom kad prođe prvotni šok započinje proces promjena i prilagodbe. Kad liječenje započne, djelomično ćete promijeniti dnevnu rutinu i prilagoditi se svome zdravstvenom stanju. Možda ćete trebati malu pripremu i poduku kako razgovarati s bližnjima, kako dijeliti emocije, kako se pripremiti za neki razgovor. Osobito, kako se pripremiti za razgovor s liječnikom, što sve želite pitati i što želite reći. Ponekad je dobro povesti nekoga u pratnji.

Razinu komunikacije prilagodite sebi. Može biti iscrpljujuće svakodnevno svima pojedinačno pričati sve što se događa, pogotovo ako ste u kontaktu s većim brojem osoba. Slobodno zadužite nekoga iz obitelji da to komunicira ili naprosto recite da niste raspoloženi za razgovor. Ljudi ponekad misle da je bolest jedina tema o kojoj želite razgovarati, a to Vas drži stalno u istom „balonu“. Oduprite se tome jer Vam često treba distrakcija, skretanje s teme bolesti na uobičajene stvari.

Nemojte se autocenzurirati! Ako Vam nešto treba ili želite – tražite to otvoreno.

Udruga žena operiranih dojki NADA-RIJEKA je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

Copyright © 2022 Nada-Udruga žena operiranih dojki Rijeka