Kongres "Suvremeno oslikavanje dojki"

Župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina
Rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić-Samaržija
Ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Rijeka Alen Ružić
Ravnateljica Doma zdravlja PGŽ Emina Grgurević Dujmić

Najnovija dostignića na području radiologije dojki, tema su prvog kongresa “Suvremeno oslikavanje dojki- Be HeRe 2024” koji se održava u Rijeci. Tijekom tri dana stručnjaci će razmijeniti najnovije spoznaje i iskustva iz kliničke prakse.

Kongres „Suvremeno oslikavanje dojki” održava se na Fakultetu zdravstvenih studija i Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci se od 9. do 11. svibnja 2024. 

 Organizatori su Klinički zavod za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju Kliničkog bolničkog centra Rijeka, Dom zdravlja Primorsko-goranske županije, Medicinski fakultet i Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci.

 U radu sudjeluju renomirani stručnjaci koji će predstaviti najnovije spoznaje i dostignuća na području radiologije dojki uz razmjenu iskustava i znanja iz kliničke prakse i svakodnevnog rada. 

Također, predstavit će se ekonomski model usporedbe troškova i rezultata liječenja kod kontrastnih metoda oslikavanja koji se provodi u okviru Sveučilišnog projekta UNIRI-INOVA 3-23-4.

Cilj predavanja, panel-rasprave i interaktivnih radionica je cilj unaprjeđenje znanja i vještina u interpretaciji različitih patoloških stanja na ultrazvuku, mamografiji i magnetskoj rezonanciji dojki.

U sklopu kongresa organiziran je tečaj intervencijskih zahvata na dojkama pod kontrolom ultrazvuka i mamografije u riječkom KBC-u. 

Edukacija o biopsijama i markacijama dojki organizirana je kroz tri aktivne radionice na kojima će sudionici pomoću simulatora, uz nadzor edukatora iz KBC-a Rijeka i Doma zdravlja PGŽ-a, provoditi zahvate biopsija i markacija u okviru dobre prakse.

Otvorenju prvog kongresa radioloških stručnjaka u Rijeci prisustvovali su župan Zlatko Komadina, rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić-Samaržija, ravnatelj KBC Rijeka Alen Ružić te ravnateljica Doma zdravlja PGŽ Emina Grgurević Dujmić.

U Hrvatskoj se u posljednih osam godina smanjuje smrtnost od raka dojke, što je rezultat programa ranog otkrivanja ove bolesti koji je prije dvadeset godina pokrenut upravo u Rijeci, istaknula je Grgurević Dujmić. 

Izvor: Hrvatski radio-radio Rijeka

Udruga žena operiranih dojki NADA-RIJEKA je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

Copyright © 2022 Nada-Udruga žena operiranih dojki Rijeka