SIMPOZIJ "ULOGA UDRUGA U IMPLEMENTACIJI NACIONALNOG STRATEŠKOG OKVIRA PROTIV RAKA DO 2030"

Predstavnice Udruge Nada sudjelovale su, zajedno sa više od 15 onkoloških udruga iz cijele Hrvatske, u radu 2. Nacionalnog simpozija „Uloga udruga u implementaciji Nacionalnog strateškog okvira protiv raka do 2030. – Stabilnost i održivost udruga“. Simpozij je održan u Podstrani u organizaciji udruge Caspera.
Predsjednica Caspera, Sonja Grgat, naglasila je važnost udruga, ali i njihovo umrežavanje.
– Naš je zadatak istražiti i pojačati suradnju između udruga te produbiti suradnju s predstavnicima institucija. Ovaj je Simpozij dio toga plana. Nadam se da ćemo razmjenom znanja i iskustva uspjeti poboljšati uvjete onkološkim bolesnicima – kazala je Grgat.

Udruge ne mogu izliječiti bolest, za to imamo zdravstvene ustanove. No udruge su pri ruci pacijentima i njihovim obiteljima kao podrška na putu izlječenja. Ključna uloga u prevenciji, ranom dijagnosticiranju i liječenju onkoloških pacijenata je na zdravstvenom sustavu. Ipak, u okviru Nacionalnog strateškog okvira protiv raka prepoznata je važna uloga udruga koje se bave pomoći onkološkim pacijentima. Od 12 poglavlja udruge su u njih osam. Time je dana važna uloga udrugama u povezivanju pacijanata i zdravstvenog sustava u dijelu informiranja, prevencije i ranog otkrivanja te osobito u rehabilitaciji i ostvarivanju bolje kvalitete života nakon liječenja.
Edita Maretić Dimlić iz Splitsko-dalmatinske županije,  čestitala je predstavnicima na hrabrosti i snazi.

SONJA GRGAT, predsjednica udruge Caspera

Emocija udruga i podrška administracije

– Mi jedni bez drugih ne možemo. Udruge imaju emocije koje su itekako važne. One guraju dalje, a Splitsko dalmatinska županija će uvijek biti tu – rekla je.
Nađa Mladinić iz Grada Splita, naglasila je da se Grad rado odaziva na slične projekte, uz poštovanje i podršku. Podršku imaju i u resornom Ministarstvu zdravstva RH. Tako je Sanja Kiš u ime Ministarstva naglasila kako je uloga udruga od velike važnosti jer se udruživanjem postižu mnogostruka poboljšanja u životu pacijenta.
– Rak ostaje veliki problem no zajedno možemo učiniti puno. Udruge su jake u podršci pacijentima i njihovim obiteljima. Ministarstvo planira financijska sredstva za projekte kako bi svi zajedno učinili korak naprijed – izjavila je Kiš.

Hrvatskoj je nužna Nacionalna onkološka mreža koja bi povezivala institucije i udruge, naglasila je dr. Nela Sršen, članica tima za transplantaciju jetre u Padovi, inače rođena Splićanka. Zahvaljujući upravo dr. Sršen lani je održan 1. Simpozij onkoloških udruga na Brijunima. Sada je uslijedio i 2. simpozij, a poznata liječnica se skupu javila video linkom.
– Otkrila sam u Italiji divne projekte koji se rade kroz udruge pa bih željela da dio tih iskustava prenesemo u Hrvatsku. Tako je u pokrajini Veneto formirana prva onkološka mreža. Nadam se da isto možemo napraviti i u Hrvatskoj, tako da udruge budu sudionici svih faza liječenja – kaže dr. Sršen.

Povećanje broja oboljelih

Kako navodi, u Italiji se kod muške populacije najčešće javlja karcinom prostate dok je na prvom mjestu kod žena rak dojke.
Iznijela je i podatke o oboljelima u Italiji otprije dvije godine. Tada je bilo 390 tisuća novih dijagnoza, što je porast koji se najviše pripisuje pandemiji.

Ako se hitno nešto ne poduzme ovaj broj bi se mogao povećati za čak 25 posto do 2050. godine, upozorila je Sršen.
Stoga je nužno imati sporazum o prioritetima za jačanje borbe protiv raka, promicati ranu djagnostiku, poboljšati pristup tehnološkim inovacijama kao i inovativnim lijekovima.
Dr. Sršen je obećala da će i nadalje biti spona s hrvatskim udrugama kako bi onkološka mreža zaživjela i u Hrvatskoj.

Udruga žena operiranih dojki NADA-RIJEKA je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

Copyright © 2022 Nada-Udruga žena operiranih dojki Rijeka