I ove se godine nizom aktivnosti obilježava Dan preventive i 7.travanj-Svjetski dan zdravlja

U travnju i svibnju 2024. godine u organizaciji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, Primorsko-goranske županije – „Zdrave Županije“, Grada Rijeke – „Rijeka-zdravi grad“ te uz podršku brojnih partnera nizom javnozdravstvenih aktivnosti obilježit će se Dani preventive i Svjetski dan zdravlja.

Ovogodišnja tema Svjetskog dana zdravlja je„Moje zdravlje – Moje pravo“a kojoj je NZZJZ PGŽ nadodao „Moja odgovornost!“, sve u cilju zagovaranja prava svih ljudi na pristup kvalitetnoj, pristupačnoj, pravodobnoj i odgovarajućoj zdravstvenoj skrbi te osnovnim odrednicama zdravlja, kao i odgovornosti pojedinca i zajednice.

Aktivnosti povodom Dana preventive i Svjetskog Dana zdravlja

Aktivnosti započinju 4. travnja, javnozdravstvenom akcijom mjerenja krvnog tlaka i šećera u krvi u Delnicama, a nastavljaju se 5. travnja na Krku. Središnje obilježavanje Svjetskog dana zdravlja bit će u subotu, 6. travnja na Korzu, od 10:00 do 13:00 sati, kada će se održati javnozdravstvena akcija pod nazivom Travanjska inventura zdravlja. Građani će moći obaviti mini sistematski pregled, dobiti brojne zdravstvene savjete i informacije te saznati sve o zdravom stilu življenja. Očekuje nas i Kviz o zdravlju uz Kolo sreće. Istovremeno će se u Malom Lošinju održati javnozdravstvena akcija – mjerenja krvnog tlaka, šećera u krvi te spirometrije.

U utorak, 9. travnja u Gradskoj vijećnici Rijeka održat će se i javnozdravstvena tribina pod nazivom „Moje zdravlje, moje pravo – pojedinac i društvo između prava i dužnosti“ od 9:00 do 14:00 sati. Također, povodom Svjetskog dana glasa 13. travnja, od 9:00-13:00 sati, u Gradskoj vijećnici i na Korzu održat će se i javnozdravstvena akcija i tribina „Snaga glasa, snaga zdravlja“.

U organizaciji Ispostave Rab NZZJZ PGŽ i partnera 10. travnja održat će se „Lucijina priča“ – edukativna predstava za učenike OŠ “Ivana Rabljanina“ i SŠ „Markantuna De Dominis“ te radionica za učenike „Prevencija rizičnih ponašanja“, a u Domu zdravlja Lopar 13. travnja održat će se pregledi i edukacija za rano otkrivanje melanoma.

Od ostalih značajnijih javnozdravstvenih akcija 13. travnja u Opatiji od 9:30-17:00 održat će se 12. Hrvatski festival sportske rekreacije u Nordijskom hodanju i pješačenju. Dana 23. travnja, od 10:00-13:00 sati na Korzu će se održati akcija Doktor prijatelj djece/Teddy bear hospital – program studenata medicine Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, dok će se 25. svibnja, od 10:00-13:00 sati, povodom obilježavanja Dana plavih irisa s naglaskom na prevenciju raka debelog crijeva održati akcija pod nazivom Preuzmi odgovornost za svoje zdravlje – odazovi se na nacionalne programe!

  1. svibnjaodržat će i javnozdravstvena akcija „STOP HIV I HEPATITIS“– akcija anonimnog i besplatnog savjetovanja i testiranja na HIV, hepatitis B i C od 7:30-9:00 sati u Ispostavi Rab NZZJZ PGŽ, a od 9:30-12:00 sati u ŽSB Insula.

Od 20.-24. svibnja održat će se javnozdravstvena akcija povodom Tjedna promicanja tjelesne aktivnosti pod nazivom Move Week – „Kako su se igrali naši nonići i none“.

Izvor NZJZ PGŽ

Udruga žena operiranih dojki NADA-RIJEKA je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

Copyright © 2022 Nada-Udruga žena operiranih dojki Rijeka