ŽIVOT SA LIMFEDEMOM

Rijeka, 4.ožujak 2024.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana limfedema, Udruga žena operiranih dojki Nada – Rijeka, u suradnji s Hrvatskom udrugom fizioterapeuta za zdravlje i Fakultetom zdravstvenih studija, organizirala je skup na temu “Život s limfedemom”, koji je održan na Fakultetu zdravstvenih studija.

Svake godine se 6. ožujka obilježava Svjetski dan limfedema, kada se pažnja svijeta usmjerava na bolesti limfnog sustava, uključujući primarni i sekundarni limfedem (LE), lipedem (LI), limfnu filarijazu (LF), limfne malformacije (LM) i cijeli limfni kontinuum (LC) bolesti zahvaćenih limfnim sustavom.

Limfedem je nakupljanje limfne tekućine u međustaničnom prostoru što dovodi do oticanja zahvaćenog dijela tijela. Može biti primaran (prirođen) ili sekundaran (posljedica bolesti, traume, kirurških zahvata).

Nerijetko se limfedem javlja kao posljedica liječenja onkoloških bolesti, poput raka dojke, prostate, kao i ginekoloških bolesti.

Upravo je ovaj skup, koji je u Rijeci okupio zdravstvene djelatnike, učenike i studente, ali i pacijente, bio je prilika doznati sve o razvoju limfedema, tretmanu limfedema u KBC-u Rijeka, prehrani protiv limfedema, načinu vježbanja i disanja.

Naime, limfedem je najčešća komplikacija nakon mastektomije (odstranjenja) dojke s disekcijom aksile. Do razvoja limfedema dolazi kod 20 do 30 posto pacijentica, a kod 50 posto njih u prvoj godini nakon operacije.

– Na pojavu limfedema utječe opsežnost kirurškoga zahvata, terapija zračenjem, kemoterapija i individualni faktor.

Kompletna dekongestivna terapija je zlatni standard u terapiji limfedema, a sastoji se od manualne limfne drenaže, kompresivne terapije, vježbi, njege kože i edukacije.

Ovim skupom, između ostalog, želimo naglasiti važnost postoperativnih vježbi, koje mogu spriječiti pojavu limfedema, kao i važnost limfne drenaže, a sve to provodimo u našoj Udruzi, rekla je predsjednica Udruge žena operiranih dojki Nada – Rijeka Ivana Lohinski Babić.

Prema statističkim podacima godišnje u Hrvatskoj od karcinoma dojke oboli oko 2 500 žena. Zahvaljujući Nacionalnom programu prevencije raka dojke, koji se provodi od 2006. godine, oko 80% novih slučajeva otkriva se u ranoj fazi. L

U Rijeci se kompletna dekongestivna terapija provodi u KBC Rijeka na Zavodu za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu, u Domu zdravlja i Udruzi žena operiranih dojki “Nada” – Rijeka.

Izvor: Sanja Gašpert, Novi List/Foto Sergej Drechsler

Udruga žena operiranih dojki NADA-RIJEKA je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

Copyright © 2022 Nada-Udruga žena operiranih dojki Rijeka