Sveta misa u povodu Dana sv. Agate

Udruga Nada i Udruga Sv. Vinko Paulinski zajedno su na misi 5.veljače 2024.godine u prostorijama Samostana sestara Milosrdnica proslavili dan svoje nebeske zaštitnice i zagovornice Sv. Agate..

Tko je bila Sv. Agata?

Sveta Agata kršćanska je svetica i mučenica, zaštitnica i pomoćnica žena oboljelih od raka dojke te zaštitnica dojilja. Rođena je na Siciliji u gradu Catania u III. stoljeću. Bila je izrazito lijepa, a još kao djevojčica zavjetovala se na djevičanstvo. U nju se zagledao te ju zaprosio Kvintijan, upravitelj Sicilije, no ona ga je odbila. Za kaznu je zatvara u javnu kuću, no nakon trideset dana zatočeništva, jedna od djevojaka koja je dobila zadatak podmititi je izjavljuje: “Lakše je razbiti pećinu, nego podmititi i uvjeriti Agatu da izgubi djevičanstvo i svoju vjeru.”

Dovedena je pred sud, no i dalje je pokazala neustrašivost i čvrstu vjeru. Poraženi konzul naredio je da ju privežu za kotač i okreću, a zatim da joj odrežu dojke i bace ih u vatru.Vođena vjerom, Agata je i to izdržala, uputivši krvniku riječi koje će se, kao najstrašnija opomena, kasnije često ponavljati na slikama svete mučenice: “Okrutni tiranine, kako te nije sram odsjeći ženi grudi, premda si se kao dojenče i sam na njima othranio.” Umrla je od posljedica rana i mučenja 5. veljače 251. godine te se upravo toga datuma slavi njezin spomendan. U kršćanskoj ikonografiji najčešće se prikazuje tako što u jednoj ruci drži palminu granu kao znak pobjede, a u drugoj poslužavnik sa ženskim grudima što upućuje na njezinu mučeničku smrt. Jedna je od sedam žena koje se, uz Djevicu Mariju, nalaze u Rimskom kanonu, a njezino je tijelo ostalo do danas neraspadnuto. Zaštitnica je brojnih župa i naselja diljem svijeta i hrvatskih krajeva kojoj se vjernici utječu za pomoć i snagu u nadvladavanju bolesti i životnih nedaća.

Izvor: https://svagata-glina.hr/udruga/

Udruga žena operiranih dojki NADA-RIJEKA je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

Copyright © 2022 Nada-Udruga žena operiranih dojki Rijeka