NACIONALNI DAN MIMOZA I EUROPSKI TJEDAN PREVENCIJE RAKA VRATA MATERNICE 2024.

Udruga žena operiranih dojki Nada - Rijeka sudjelovala je obilježavanju Dana mimoza- Nacionalnog dana prevencije raka vrata maternice
Udruga žena operiranih dojki Nada - Rijeka sudjelovala je obilježavanju Dana mimoza- Nacionalnog dana prevencije raka vrata maternice

U siječnju smo obilježili Dan mimoza – Nacionalni dan protiv raka maternice (27. siječnja), a od 22. do 28. siječnja 2024., Europski tjedan prevencije raka vrata maternice. Cilj je bio podsjetiti da damo prioritet zdravlju i edukaciji o prevenciji raka vrata maternice i poduzimamo korake za smanjenje rizika od ovog raka.

Što nam podaci govore o raku vrata maternice u Hrvatskoj?

U Hrvatskoj posljednjih 10-ak godina bilježimo oko 310 slučajeva i oko 120 smrti od raka vrata maternice godišnje. Za razliku od većine drugih sijela raka, ovaj se javlja u nešto mlađoj dobi – prema posljednjim podacima Registra za rak, u 2021. je trećina novooboljelih žena bila mlađa od 50 godina, a rak vrata maternice je treće sijelo raka žena u dobi od 30 do 39 godina (iza raka dojke i raka štitnjače). Prema podacima o smrtnosti, u 2022. godini od raka vrata maternice u Hrvatskoj je umrlo 109 žena (stopa 5,5/100 000), od kojih je trećina bila mlađa od 60 godina. Više o epidemiološkim podacima raka vrata maternice možete pročitati ovdje.

Rak vrata maternice je bolest koja se u velikoj mjeri može spriječiti. Njegova lokacija pruža mogućnost otkrivanja predstadija raka ili rane dijagnoze raka preventivnim ginekološkim pregledima, a cijepljenjem protiv Humanog papiloma virusa (HPV) sprječavanje nastanka infekcije koja je glavni uzročnik njegovog nastanka, što je dovelo do znatnog smanjenja tereta ove bolesti u razvijenim zemljama. Međutim, pojavnost i smrtnost od raka vrata maternice u zemljama niskog i srednjeg stupnja razvoja i dalje su vrlo visoki – ondje je rak vrata maternice drugi maligni uzrok smrti kod žena. Prema procjenama Europske komisije za 2022. godinu, u usporedbi s zemljama članicama EU, Hrvatska se nalazi na 11. mjestu po incidenciji te 12. mjestu po smrtnosti od raka vrata maternice (usporedba dobno standardiziranih stopa – ASR).

Postoji li globalni plan za prevenciju raka vrata maternice?

Zbog mogućnosti prevencije i velikog tereta koji predstavlja, Svjetska zdravstvena organizacija u studenom 2020. godine usvojila je Globalnu strategiju za ubrzanje eliminacije raka vrata maternice, odnosno postizanje smanjenja na gotovo nulu učestalosti bolesti kao rezultat provođenja mjera (stopa incidencije <4/100 000 žena). Preduvjeti za ostvarenje tog cilja su visok postotak cijepljenih ljudi i provođenja preventivnih pregleda, odnosno očekuje se da barem 90% svih djevojčica mlađih od 15 godina bude cijepljeno protiv HPV-a, a 70% žena u dobi do 35 godina obavi preventivni pregled. Zemlje koje su ranije prepoznale ovu važnost prevencije i imaju visok postotak cijepljenih protiv HPV-a i provođenja preventivnih ginekoloških pregleda vjeruju da će do kraja desetljeća ova bolest biti znatno reducirana.

Plan prevencije raka vrata maternice u Hrvatskoj
Cijepljenje protiv HPV-a

U Hrvatskoj je cijepljenje protiv HPV-a, kao i u većini zemalja svijeta, uključujući sve zemlje EU, dostupno već 18 godina (od 2006.), a od školske godine 2015./2016. je dostupno kao dio Nacionalnog programa cijepljenja.  Cijepljenje protiv HPV-a je dostupno kao dio Nacionalnog programa cijepljenja za svu djecu od 5. do 8. razreda osnovne škole, a mogu se cijepiti svi od 9 do 25 godina. HPV nije samo najčešći uzročnik raka vrata maternice, već može uzrokovati i rak anusa, stidnice (vulve), rodnice (vagine), penisa i orofarinksa, kao i spolne bradavice (kondilome) kod oba spola, pa je važno cijepljenje i djevojčica i dječaka. Prema posljednjim podacima Službe za školsku medicinu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) udio osnovnoškolske djece rođene 2008. godine s najmanje jednom primljenom dozom cjepiva protiv HPV-a bio je 51,1% za učenice i 34,3% za učenike (djeca s predominantno završenim osmim razredom u školskoj godini 2022./2023.). Iako nisu postignuti internacionalni ciljevi postotka cijepljenih, vidljiv je pozitivan trend povećanja postotka cijepljene djece i mladih od početka primjene u sklopu Nacionalnog programa cijepljenja.

Edukativno informativne aktivnosti i poboljšanje zdravstvene pismenosti u području prevencije HPV-a važni su za provedbu programa cijepljenja protiv HPV-a. Uz redovne aktivnosti provedbe edukativno informativnih aktivnosti, Hrvatski zavod za javno zdravstvo od 1. studenog 2022. godine sudjeluje i u projektu zajedničke akcije PERCH – PartnERship to Contrast HPV kojem je cilj podizanje razine znanja i osviještenosti o bolestima povezanima s HPV-om te jačanje kapaciteta zdravstvenih djelatnika u području komunikacije s adolescentima, njihovim roditeljima te drugim zdravstvenim djelatnicima. Više o projektu pročitajte ovdje.

Preventivni ginekološki pregledi

Iako sprečava preko 80% dugotrajnih infekcija HPV-om, cijepljenje ne uklanja u potpunosti rizik od zaraze i nastanka raka, stoga je potrebno redovito provoditi ginekološke preglede koji uključuju i obrisak vrata maternice (Papa test i HPV test). U Hrvatskoj postoji dugotrajna tradicija oportunističkog probira raka vrata maternice. Prema posljednjim podacima Europske zdravstvene ankete (EHIS 2019) u RH je 78% žena u dobi 25-64 godina obavilo obrisak vrata maternice (Papa test) u posljednje 3 godine. Njime možemo otkriti premaligne promjene na cerviksu u ranoj fazi, kada je njihovo uklanjanje vrlo uspješno i bez trajnih posljedica. Osim Papa testa, važna metoda prevencije je i HPV testiranje, koje se provodi na sličan način. Bris vrata maternice i rodnice analizira se molekularnom metodom kojom se utvrđuje prisutnost genetskog materijala HPV-a.

S obzirom da organizirani probir daje bolje rezultate u prevenciji nego oportunistički, Nacionalni program (NP) ranog otkrivanja raka vrata maternice (RVM), uveden je u Hrvatskoj 2012. godine kao treći NP probira raka u odrasloj populaciji. Trenutno je u tijeku provedba prve faze reorganiziranog Nacionalnog programa odnosno pilot projekta u Virovitičko podravskoj županiji kako bi se temeljem podataka praćenja i iskustava iz pilot projekta mogao izraditi protokol za provedbu na nacionalnoj razini. U pilot projektu se uz Papa test za žene u dobi od 20 do 29 godina, koristi test na HPV kao primarni test probira za žene u dobi od 30 do 64 godine.  Prema preliminarnim rezultatima pilot projekta, u razdoblju od 06. travnja 2023 do 31. prosinca 2023. testirano je oko 800 žena, te je utvrđeno oko 10% pozitivnih nalaza odnosno 10 % nalaza s abnormalnim stanicama.

U posljednjih deset godina u Hrvatskoj bilježimo trend pada pojavnosti raka vrata maternice, dok je mortalitet stabilan. No i dalje se rak vrata maternice u Hrvatskoj svaki dan dijagnosticira jednoj ženi, a svaki treći dan od njega umire jedna žena, te je njegova prevencija i liječenje jedan od javnozdravstvenih prioriteta. Cijepljenje protiv HPV-a i redoviti preventivni ginekološki pregledi siguran su put prema zaštiti od raka vrata maternice i drugih bolesti uzrokovanih HPV-om. Uključimo se svi u podizanje svijesti i edukaciju o zaštiti od raka vrata maternice i bolesti povezanih s HPV-om.

Kako sudjelovati u Tjednu prevencije raka vrata maternice ?

Postoji nekoliko načina da se uključite i podržite Tjedan prevencije raka vrata maternice:

Dijelite informacije: Proširite informacije o prevenciji raka vrata maternice i bolesti povezanih s HPV-om dijeljenjem informacija na društvenim mrežama. Potaknite svoje prijatelje i obitelj da nauče o važnosti preventivnih pregleda i cijepljenja.

Dođite na preventivni pregled: ako niste bili na preventivnom ginekološkom pregledu duže od tri godine, zakažite termin kod svog liječnika. Redoviti pregledi mogu rano otkriti abnormalne promjene stanica, što može spriječiti rak vrata maternice.

Podržite cijepljenje protiv HPV-a: Podržite cijepljenje osoba kojima se preporuča cijepljenje protiv HPV-a, koji je vodeći uzrok raka vrata maternice i ostalih karcinoma povezanih s HPV-om. Cijepite svoju djecu ako su u dobi kada se to preporučuje.

Organizirajte ili prisustvujte događajima: Potražite lokalne događaje, webinare ili radionice na temu prevencije raka vrata maternice. Sudjelujte u ovim aktivnostima kako biste stekli više znanja i upoznali druge koji od kojih možete saznati više o zaštiti zdravlja.

Donirajte ili volontirajte: razmislite o doniranju sredstava organizacijama posvećenim prevenciji raka vrata maternice ili o volontiranju svog vremena kako biste podržali njihove inicijative.

Za više informacija o rizicima nastanka, prevenciji i liječenju raka vrata maternice posjetite internetsku stranicu o raku vrata maternice sa sloganom „NEĆU RAK“. Osim ciljanoj populaciji – ženama, stranica je namjenjena i ostalim građanima i javnosti te zdravstvenim djelatnicima i stručnjacima koji rade u području ginekoloških preventivnih programa i zaštite zdravlja žena. Na stranici postoji i mogućnost postavljanja upita iz podro zaštiti od raka vrata maternice putem internetskog obrasca, popis ginekoloških ordinacija u javnozdravstvenoj mreži primarne ginekološke zaštite po županijama i kalkulator rizika koji u edukativne svrhe daje grubu procjenu rizika na temelju odgovora na desetak pitanja.

U sklopu obilježavanja Tjedna prevencije raka vrata maternice od 19.1.2024. do 8.2.2024. provodi se online javnozdravstvena kampanja „Neću rak“ s glavnom porukom Ako spriječiš, ne liječiš koju organiziraju Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Hrvatska lige protiv raka u suradnji s Ministarstvom zdravstva Republike Hrvatske. Poruke kampanje su na temu: edukacije o spolnom zdravlju, cijepljenja protiv HPV-a i preventivnih ginekoloških pregleda, a glavni kanali internetska stranica “Neću rak”, Facebook i Instagram (HZJZ i Neću rak), META i Google Display Ads oglas..

Dan mimoza, nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice, obilježavao se u Rijeci u petak. U subotu su informativni materijali i članice Lige protiv raka Primorsko-goranske županije sa stručnim i životnim odgovorima na sva pitanja o bolesti, prevenciji, liječenju i životu poslije liječenja bili u u Opatiji, Crikvenici, Delnicama, Malom Lošinju, Omišlju i Rabu, od 9 do 13 sati.

U zamjenu za donaciju Ligi građani su dobili grančicu mimoze, cvijeta koji osjetljivošću i otpornošću simbolizira borbu protiv bolesti od koje ne bi trebala umrijeti niti jedna žena. 

 

Izvor: HZJZ i FB profil LIGE ZA BORBU PROTIV RAKA PGŽ

Udruga žena operiranih dojki NADA-RIJEKA je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

Copyright © 2022 Nada-Udruga žena operiranih dojki Rijeka