Predavanje: Prevencija i rano otkrivanje raka dojke

Prim. Helena Glibotić Kresina, dr.med., spec. javnog zdravstva

Prim. Helena Glibotić Kresina, dr.med., spec. javnog zdravstva, održala je u srijedu, 8.studenog 2023.godine u Klubu umirovljenika „Sv. Nikola-Turnić“ predavanje na temu: Prevencija i rano otkrivanje raka dojke.

Predavanje je organizirala Udruga Nada u suradnji sa tvrtkom AVON a prisustvovale su predsjednica Udruge Miranda Zakarija, dopredsjednica Tonka Glažar i članice Udruge NADA.

Prevencija i rano otkrivanje raka dojke – put ka izlječenju bolesti

Rak dojki po pojavnosti i smrtnosti u žena na prvom je mjestu u Republici Hrvatskoj. Oko 12% žena oboli od ove bolesti tijekom života, dok je u muškaraca vrlo rijedak. Nažalost, simptomi raka dojke (čvor u dojci i/ili pazuhu, zadebljanje ili promjene kože ili bradavice, iscjedak, otok, bol…) u pravilu se javljaju relativno kasno u tijeku bolesti.

Povezanost rizičnih čimbenika i raka dojke još uvijek nije potpuno jasna (kao primjerice povezanost pušenja i raka pluća ili pretjeranog izlaganja suncu i raka kože). Smatra se kako genetika, životna dob, rana prva menstruacija i kasna menopauza spadaju u rizične čimbenike na koje se ne može utjecati, dok nerađanje djece ili rađanje iza 30. godine života, te sjedilački način života, nezdrava prehrana i pretjerano uživanje u alkoholu, pušenje i stres spadaju u rizične čimbenike na koje se može djelovati. Stoga je rano otkrivanje raka dojke važno za uspješno liječenje, a često i izlječenje bolesti.

Načelno, rani rak dojke (stadij I, mali tumor ograničen na dojku) ima odličnu prognozu ako se adekvatno liječi, dok je kod stadija II i III (bolest proširena u dojci i/ili limfnim čvorovima) prognoza značajno lošija usprkos liječenju. Stadij IV (metastatska bolest) ima vrlo lošu prognozu, s desetogodišnjim preživljenjem do 10%. Također, žene mlađe od 40 godina imaju ukupno lošiju prognozu.

Rano otkrivanje raka dojki sastoji se od redovitog samopregleda dojki i pregleda dojki od strane liječnika, iako učinkovitost nije sasvim potvrđena – ponekad je prekasno kada se čvor može napipati. Screening mamografija vrlo je dobra metoda ranog otkrivanja raka dojki (u Europi se preporučuje za sve žene od 50-69 godine života, svake dvije godine), a posebice uz nadopunu MR-om dojki prema procijeni liječnika. Također se provodi i gensko testiranje (BRCA1 i BRCA2) za žene u povećanom riziku od nasljednog oblika raka dojki (rak dojke učestaliji u obitelji, u ranijoj životnoj dobi te agresivniji oblici tumora).

Rano otkriven rak dojke liječi se vrlo uspješno, a i sama terapija se lakše podnosi od strane pacijentica. Moguće je provesti poštedni kirurški zahvat (uz čuvanje dojke) iza kojega u pravilu slijedi radioterapija, a kemoterapija često nije potrebna. Također, u žena starijih od 45 godina, mali tumori ograničeni samo na dojku, s povoljnim histološkim pokazateljima, mogu se tretirati intraoperativnom radioterapijom (IORT) u samo jednoj frakciji, koja se provodi tijekom samog operativnog zahvata, bez potrebe za dugotrajnom postoperativnom radioterapijom od 5-6 tjedana, a uz jednake rezultate liječenja.

Hrvoje Kaučić, dr. med., specijalist onkologije i radioterapije

Izvor: radiochirurgiazagreb.com

Udruga žena operiranih dojki NADA-RIJEKA je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

Copyright © 2022 Nada-Udruga žena operiranih dojki Rijeka