POSTOPERATIVNE VJEŽBE

Rijeka, 9.studeni 2023.godine

Danas su u prostorijama Udruge NADA Rijeka održane postoperativne vježbe pod vodstvom Maje Maržić.

Tjelovježba u prevenciji raka dojke

Rezultati mnogobrojnih znanstvenih istraživanja ukazuju na značajno smanjenje rizika za rak dojke od 30 – 40% u žena koje vježbaju umjerenim ili jakim intenzitetom tri ili više sati tjedno. Ovaj pad rizika odgovara smanjenju rizika koji omogućuje preventivna primjena lijeka tamoksifena, no međutim bez neželjenih efekata tamoksifena. Otuda američke udruge The American Cancer Society kao i World Health Organization’s Internatiol Agency for Research on Cancer preporučuju smjernice za prevenciju raka koje se temelje na tjelesnoj aktivnosti, kontroli tjelesne težine i zdravoj prehrani. Oba udruženja zaključuju da postoji značajni povezanost između tjelovježbe i raka dojke, te za optimalno zdravlje preporučuju tjelovježbu umjerenog do jakog intenziteta najmanje 30 minuta na dan.

Znanstvenici vjeruju kako je upravo razina hormona ona spojnica koja povezuje tjelovježbu i zaštitni učinak tjelovježbe na nastanak raka dojke. Tjelovježba smanjuje razinu estrogena, testosterona, inzulina i faktora rasta, od kojih svaki može ili uzrokovati nastanak raka dojke ili utjecati na brzinu njegova rasta i veličinu. Žene s visokom razinom ovih hormona u krvi imaju visok rizik za nastanak raka dojke.

Studija američkih znanstvenika koja je ispitivala odnos između razine C-peptida, markera produkcije inzulina i rizika javljanja raka dojke kod preko 32,000 pacijenica pokazala je 70% viši rizik za rak dojke u žena s najvišom razinom C-peptida. Istodobno, povećane razine C-peptida nađene su u pacijentica s prekomjernom težinom i pretilih pacijentica, dok je niska razina ovog peptida izmjerena u pacijentica koje su fizički bile aktivnije. Neke druge studije pokazuju pad razine inzulina neposredno nakon tjelovježbe, što ukazuje na brzi i neposredni povoljni učinak tjelovježbe.

Kako bi se smanjio rizik nastanka raka dojke, preporučuju se aerobne vježbe u trajanju od najmanje 30 minuta dnevno ili duže svaki dan. Brza šetnja je izvanredna aerobika što većina žena ne samo da može prihvatiti, već i učiniti svaki dan. Broje se i male stvari pa je šetnja do susjednog ureda nego što ćeteje bolja od slanja e-maila. Ukoliko uvjeti dopuštaju na posao se bolje voziti biciklom ili odšetati, kao što je bolje koristiti stepenice umjesto dizala. Aktivni godišnji odmor je dobar plan, ako je izvediv. Ukoliko već vježbajte i želite povećati razinu vaše aktivnosti, koristite pravilo “10%” – što znači nemojte produžavati vrijeme provedeno u tjelovježbi više od 10% tjedno. I ovdje je vrlo bitno ostati umjeren. 

Mnogobrojne prednosti tjelovježbe u prevenciji raka dojke mogu pomoći i ženama koje su već liječene od raka dojke. Pacijentice s prekomjernom tjelesnom težinom i pretile pacijentice imaju daleko lošiju prognozu nego pacijentice s normalnom tjelesnom težinom. Tjelovježba bi na taj način trebala postati i sastavnim važnim dijelom oporavka kod pacijentica s rakom dojke.

Tjelovježba nakon operacije raka dojke

Kirurški zahvat je obično prva linija napada u borbi protiv raka dojke. Postoje tri glavne vrste operacije karcinoma dojke: lumpektomija ili segmentektomija koja uklanja samo tumor raka i nešto okolnog tkivo, a možda i neke limfne čvorove; mastektomija kojom se uklanja cijela dojka i uobičajeno neki limfni čvorovi; limfadenektomija s uklanjanjem limfnih čvorova, što se može učiniti zajedno s mastektomijom ili lumpektomijom, tijekom biopsije ili prije ili nakon bilo koje druge vrste operacije. Postoje dvije vrste uklanjanja limfnih čvorova: aksilarna limfadenektomija kojom se obično uklanja između pet i 30 pazušnih limfnih čvorova, i sentine limfadenektomija kojom se uklanja jedan ili dva limfna čvora najbliže raku.

Ako ste vježbali prije operacije raka dojke i imate rutinu vježbanja, pridržavajte se svojeg rasporeda sve do operacije. Možda ćete prije operacije morati razgovarati s fizikalnim terapeutom i certificiranim osobnim trenerom s iskustvom u terapiji osoba nakon operacije karcinoma dojke o tome kako se vratiti u svoju rutinu nakon što liječnik kaže da je sve u redu. Svi stručnjaci koji vode vašu vježbu trebali bi biti dobro upućeni u znakove i simptome limfedema. Postoji velika vjerojatnost da ćete nakon operacije moći nastaviti s mnogim ili istim vježbama koje ste radili prije operacije, ali na nižoj razini intenziteta.

Kada započeti s tjelovježbom nakon operacije

Ostavite sebi dovoljno vremena za liječenje nakon operacije. Vaš liječnik ili medicinska sestra pokazat će vam osnovne vježbe fizikalne terapije koje možete započeti dan nakon operacije kako biste održali pokretljivost ruku i gornjeg dijela tijela dok ozdravljate. Što se tiče rutine vježbanja koju ste radili prije operacije, neke vježbe ne smijete raditi dok se ne uklone svi priključci (infuzija, drenaža). Možda će vam trebati 8 ili više tjedana prije nego što budete mogli raditi sve vrste vježbanja, posebno ako ste imali mastektomiju s uklanjanjem većeg broja limfnih čvorova.

Kroz područje prsnog koša i ispod pazuha prolazi nekoliko živaca ne koje može utjecati operativni zahvat, pa ćete možda primijetiti da su vaši mišići slabiji nego što su bili prije operacije. Ako imate ekstremni umor, anemiju (nizak broj crvenih krvnih zrnaca) ili nedostatak mišićne koordinacije (ataksija), ne vježbajte. Također je dobra ideja preskočiti aerobnu tjelovježbu ako je broj trombocita niži od 50,000 po mikrometru krvi ili je broj bijelih krvnih stanica niži od 3,500 po mikrolitru krvi. Razgovarajte s vašim kirurgom / liječnikom i objasnite vježbe koje planirate raditi, te se raspitajte o mogućim ograničenjima. Također je dobro posjetiti fizikalnog terapeuta koji je dobro upoznat s problemom limfedema radi strukturne procjene prije nego što počnete vježbati. Osim limfedema, fizikalni terapeut može provjeriti ima li i drugih problema koji nisu povezani s karcinomom dojke, a koji mogu ograničiti vašu sposobnost vježbanja. Vježbe koje poboljšavaju pokretljivost ramena i ruku obično se mogu započeti nekoliko dana nakon operacije. Vježbe za poboljšanje snage ruku dolaze kasnije.

Tijekom prva 3 do 7 dana nakon operacije, Američko društvo za rak preporučuje:

  • Korištenje ruke na istoj strani kao i operacija prilikom kupanja, češljanja kose, oblačenja i jedenja.
  • Ležanje i podizanje ruke na istoj strani kao i operacija iznad razine srca u trajanju od 45 minuta 2 ili 3 puta dnevno. To možete učiniti tako da stavite ruku na jastuk kako bi vam ruka bila viša od zgloba, a lakat malo viši od ramena. Ovo može olakšati otekline koje imate nakon operacije.
  • Vježbanje ruke na istoj strani kao i operacija kada se podigne iznad razine srca tako što ćete otvoriti i zatvoriti ruku 15 do 20 puta. Zatim se savijte i ispravite lakat. Radite to 3 do 4 puta dnevno. To pomaže olakšati oticanje limfne tekućine iz ruke njenim ispumpavanjem.
  • Vježbajte duboko disanje koristeći dijafragmu najmanje 6 puta dnevno. Lezite na leđa i polako udišite. Držite polako udisajući što više zraka, dok pokušavate proširiti dijafragmu. Kad više ne možete udahnuti zrak, opustite se i izdahnite sav zrak. Učinite to 4 ili 5 puta. Duboko disanje pomaže u održavanju normalnog pokreta u prsima, što vam olakšava rad pluća.

Web stranice Američkog društva za rak sadrži brojne vježbe koje možete raditi nakon operacije. Mnogi fizikalni terapeuti preporučuju svakodnevne vježbe istezanja ženama koje su imale operaciju karcinoma dojke kako bi se zaustavilo stvaranje ožiljaka, koji bi mogli ograničiti opseg pokreta u ramenu. Nakon dopuštenja liječnika, započnite s hodanjem. Hodanje je lagana kardiovježba koja tjera vaše tijelo da se kreće. Bez obzira na to koju vrstu vježbanja radite, započnite s laganom intenzitetom i postepeno povećavajte razinu intenziteta.

Oprez:

Ako vam se javlja nedostatak daha, bol ili stezanje u prsima, prestanite s vježbanjem. Recite svom liječniku što se dogodilo i zajedno s njim ili njom razradite plan pokreta koji odgovara vama. Ako imate promjene na ruci, šaci, prsnom košu, dojci ili ramenu, uključujući oticanje, prestanite raditi vježbe gornjeg dijela tijela i potražite svog liječnika ili stručnjaka za limfedem. Ako vam je dijagnosticiran limfedem nakon operacije karcinoma dojke, postoje mjere predostrožnosti koje trebate poduzeti prije vježbanja. Te mjere predostrožnosti uključuju nošenje dobro namještenog korzeta ili eventualno nošenje zaštitnih rukavica. Ako ćete nakon operacije raditi vježbe snage, najbolje je vježbati s certificiranim trenerom. Počnite s vrlo malim utezima / otporima i povećavajte se vrlo sporo.

Tjelovježba nakon rekonstrukcije dojke

Rekonstrukcija dojke je operacija obnove dojke. Rekonstrukcija dojke odvija se tijekom ili nakon operativnog zahvata mastektomije ili lumpektomije. Tijekom rekonstrukcije, plastični kirurg stvara oblik dojke koristeći implantat, tkivo s drugog mjesta na tijelu ili oboje. Kao i vježbanje nakon operacije kojomo se uklanja karcinom dojke, nakon rekonstrukcijske operacije mora proći određeno vrijeme prije nego što započnete s tjelovježbom. Ako je učinjena rekonstrukcija s pomicanjem tkiva / kože, masnog tkiva i ponekad mišića s drugog dijela tijela (trbuh, leđa, stražnjica ili bedra) da bi se obnovila dojka, vjerojatno će vam trebati više od 8 tjedana da ozdravite. U mnogim slučajevima vaš kirurg će možda zahtijevati da započnete raditi lagane vježbe istezanja, poput kruženja ramenom ili rukom 2 ili 3 dana nakon operacije. Sve dok vaš kirurg ne dopusti, nemojte raditi naporne vježbe poput aerobika s visokim opterećenjem, trčanja, plivanja ili dizanja utega. Prije nego što započnete raditi bilo koje druge vježbe, obavezno recite svom kirurgu što namjeravate učiniti i pitajte je li to u redu.

Preporuke za određene vježbe nakon rekonstrukcije dojke ovise o vrsti rekonstrukcije koju ste imali. Vaš kirurg dat će vam informacije i primjere laganih vježbi istezanja i reći vam kada započeti s vježbanjem. Također je dobro posjetiti fizikalnog terapeuta obučenog za dijagnosticiranje limfedema radi strukturne procjene prije nego što počnete vježbati. Osim traženja limfedema, fizikalni terapeut može provjeriti ima li i drugih problema koji nisu povezani s karcinomom dojke, a koji mogu ograničiti vašu sposobnost vježbanja.

Vesna Harni

Izvor: poliklinika-harni.hr

Udruga žena operiranih dojki NADA-RIJEKA je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

Copyright © 2022 Nada-Udruga žena operiranih dojki Rijeka