Hrabra borba - Poznate žene koje su preboljele rak dojke, neke su na kemoterapiju išle u pauzama snimanja

Listopad je mjesec borbe protiv raka dojke, a prema podacima Registra za rak iz 2020. godine, samo u Hrvatskoj je zabilježeno 2869 slučajeva. Iako rak dojke mogu dobiti i muškarci, on primarno pogađa žene – samo u 2022. godini 647 žena preminulo je nakon izgubljene borbe s ovom teškom bolesti.

U pitanju je teška dijagnoza, ali više od 90 posto bolesnica s rakom dojke može se izliječiti ako se dijagnoza postavi u početnom stadiju i ispravno liječi. Upravo zbog toga ovog listopada pokušavamo skrenuti pozornost na važnost samopregleda dojki, na što posebno podsjećamo u našoj kampanji Minuta za mene. Većina oboljelih uspješno preboli rak dojke, a o ovom problemu su govorile i brojne poznate osobe koje su se i same morale suočiti s ovim problemom. Donosimo popis žena koje su uspješno pobijedile rak dojke.

Wanda Sykes

Poznata komičarka Wanda Sykes je 2011. godine išla na operaciju smanjenja grudi i prilikom izvođenja tog zahvata je saznala da ima rak u mliječnim kanalima, koji se nije proširio van toga. No, zbog povijesti bolesti u obitelji, odlučila je ukloniti obje dojke.

Julia Louis-Dreyfus

Ovoj glumici koja se proslavila ulogom Elaine u kultnom sitcomu Seinfeld, rak dojke je dijagnosticiran jutro nakon što je osvojila nagradu Emmy za seriju Veep. Borba Julie Louis-Dreyfus je trajala godinu dana, a kemoterapiju je primala u pauzi od snimanja serije.

Cynthia Nixon

Majka ove glumice koja se proslavila ulogom u seriji Seks i Grad je imala rak dojke kad je Nixon bilo tek 13 godina i uspješno ga je pobijedila. Zbog toga je Nixon ranije krenula na redovite preglede mamografije, te joj je s 40 godina i dijagnosticiran rak, koji je uspješno pobijedila.

Christina Applegate

Kako je i njezina majka bolovala od raka dojke, Christina Applegate je redovito išla na mamografiju i na jednoj od njih se otkrilo da ima kvržicu u lijevoj dojci. Nakon što je uspješno odstranila to uz operaciju i zračenje, saznala je da ima gen koji uzrokuje rak dojke te se odlučila odstraniti obje dojke.

Maggie Smith

Za vrijeme snimanja filma Harry Potter i Princ miješane krvi, Smith je primala kemoterapiju za rak dojke. U to vrijeme je imala 73 godine, a nakon dvije godine liječenja, uspješno je pobijedila rak.

Kylie Minogue

Kylie Minogue je 2005. godine imala negativno iskustvo, gdje je doktor uspio propustiti kvržicu i rekao joj da nema rak. Nekoliko tjedana nakon je išla tražiti drugo mišljenje i na kraju se podvrgnula lumpektomiji te kemoterapiji.

Shannen Doherty

Glumici Doherty je prvi dijagnosticiran rak dojke 2015. godine, kada se podvrgnula mastektomiji, zračenju i kemoterapiji. Dvije godine nakon je bila zdrava, ali 2020. godine je ponovno dobila rak dojke, koji je metastazirao i na njezin mozak.

Kathy Bates

Majka Kathy Bates je imala rak dojke, stoga je Bates očekivala da će ga i ona dobiti. Prvo je pobijedila rak jajnika, a zatim joj je 2012. godine dijagnosticiran i rak dojke, nakon čega se podvrgnula dvostrukoj mastektomiji.

I muškarci mogu dobiti rak dojke

Rak dojke prvenstveno pogađa žene, ali i muškarci mogu bolovati od ove zloćudne bolesti. Tako je glumcu Richardu Roundtreeju dijagnosticiran 1993. godine, a pobijedio ga je nakon dvostruke mastektomije i kemoterapije. Od raka dojke su bolovali još i Edward Brooke, Peter CrissErnie Green te Rod Roddy, koji je i preminuo usred borbe.

Izvor

Udruga žena operiranih dojki NADA-RIJEKA je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

Copyright © 2022 Nada-Udruga žena operiranih dojki Rijeka