Koncert »Pjesmom za Nadu«

Hrvatski kulturni dom na Sušaku i ove je godine ugostio već tradicionalni koncert »Pjesmom za Nadu« u organizaciji Udruge žena operiranih dojki Nada. Prikupljeni novac će biti dijelom raspoređen za psihološku pomoć i vježbe, a dio će otići za riječku Kliniku za radioterapiju i onkologiju

Na koncertu su nastupili su Damir Kedžo, Imran DurajMauro StarajFrancesco Squarcia i Aleksandar Valenčić te Ema Kresina. Program vodio Dražen Turina Šajeta. Okupljanjem poznatih glazbenih imena u sklopu koncertne manifestacije donacijske naravi Udruga Nada nastavila je s ispunjavanjem otprije zacrtanih ciljeva, u čijem je središtu misija osvješćivanja važnosti odlaska žena na preventivne preglede u cilju ranog otkrivanja i liječenja raka dojke.

Prikupljeni novac od koncerta bit će raspoređen za potrebe rada Udruge koja ženama omogućava psihološku pomoć i vježbe, a drugi dio prihoda bit će usmjeren riječkoj Klinici za radioterapiju i onkologiju. Preuređenjem dijela prostora onkologije u dnevni boravak koji je omogućio KBC Rijeka Udruga Nada doprinijeti će poklanjanjem triju televizora za relaksaciju i zabavu pacijentica i pacijenata u slobodno vrijeme.

Miranda Zakarija, predsjednica Udruge Nada istaknula je: „Zajedno sa Zavodom za javno zdravstvo i Domom zdravlja puno radimo na prevenciji i zaista pokušavamo osvijestiti žene da prvenstveno samoinicijativno počnu voditi brigu o svome zdravlju. Naš savjet je da djevojke od osamnaeste, dvadesete godine počnu sa samopregledom, u tridesetima s ultrazvukom, a u četrdesetima s mamografijom. Žene između 50. i 69. godine života koje su u Nacionalnom programu ranog otkrivanja karcinoma dojke neka se u svakom slučaju odazovu na poziv, a moguće je i pozivom na besplatni telefon dogovoriti novi termin. Najveća briga o našem zdravlju je u nama samima.

U mjesecu borbe protiv raka dojke nizom aktivnosti Udruga Nada podsjetila je na važnost očuvanja ženskog zdravlja ističući simboliku ružičaste vrpce koja je istaknuta i u povodu ovog događanja.

Simbol ružičaste vrpce, samim time i Dan ružičaste vrpce, simbol je ozdravljenja. U počecima njegova obilježavanja u SAD-u ružičastu vrpcu nosile su žene koje su preboljele karcinom dojke, s ciljem opovrgavanja tabua da imati rak dojke znači umrijeti. Naprotiv, to znači živjeti.”

Galerija slika

Udruga Nada zahvaljuje svim izvođačima koji su izdvojili svoje vrijeme i svojim prelijepim glasovima razgalili srca mnogobrojne publike. Također, hvala učenicima Medicinske škole u Rijeci i publici koja je svojim dolaskom potvrdila da ovo što radimo je uistinu važno. Posebno se zahvaljujemo Draženu Turini Šajeti koji je, kao i svih godina do sada, svojim nesebičnim radom i velikom energijom učinio sve da nama važan dan prođe savršeno.

Izvor: Novi List od 18.listopada 2023. god. i FB profil Udruge Nada

Udruga žena operiranih dojki NADA-RIJEKA je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

Copyright © 2022 Nada-Udruga žena operiranih dojki Rijeka