SJEĆANJE NA „MILENIJSKU RUŽIČASTU VRPCU”

Gospić, 14.10.2017.godine

Savez udruga protiv raka dojke (SURD) je 2012.godine pokrenuo javnozdravstvenu akciju Milenijska ružičasta vrpca. Članice SURD-e su brojne udruge iz različitih dijelova Hrvatske koje okupljaju žene oboljele od raka dojke. Ova manifestacija ima nacionalni karakter i provodi se svake godine u drugom gradu. Udruga Vila za Liku je 2017.godine bila organizator održavanja ove manifestacije u Gospiću. Manifestacija je okupila nešto više od 800 sudionica iz 14 udruga iz Hrvatske koje su doputovale u Gospić, gdje im je priređen topao doček. Osim udruga oboljelih, Milenijskoj su se pridružile Medicinske sestre iz Hrvatske udruge medicinskih sestara i iz podružnice HUMS Čakovec. Zajedno s građankama i građanima Gospića svojim tijelima formirali su vrpcu, a fotografiju je snimio naš ugledni „milenijski“ fotograf Šime Strikoman. Prisutni su nosili prigodne majice koje će uz fotografiju ostati uspomena na dosad najuspješniju Milenijsku ružičastu vrpcu. Preko 800 „vila“ zapjevalo je „Pjevaj mi, pjevaj sokole“. Zaista divna i nezaboravna atmosfera zajedništva.

Milenijskom fotografijom ružičaste vrpce na simboličan način dali smo podršku oboljelima i ukazali na važnost ranog otkrivanja raka dojke. Od svih malignih bolesti, najviše žena oboli upravo od raka dojke i najviše ih umire od raka dojke. Stoga je važno osvijestiti žene o rizičnim čimbenicima za rak dojke, značaju ranog otkrivanja i ukazati im na važnost odaziva na besplatne mamografske preglede u Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka dojke. Rano otkriveni rak dojke uz optimalno liječenje izlječiv je u preko 90% slučajeva. Iako želimo i možemo bolje, prema podacima iz Registra za rak vide se pozitivni pomaci.

Također je važno svim ženama bez obzira na dob ukazivati na važnost praćenja izgleda dojki i samopregleda koji je vrlo korisna metoda za praćenje zdravlja dojki, redovitih pregleda ultrazvukom te mamografija ovisno o dobi.

Izvor: tekst-https://www.svezanju.hr/, fotografije: prim. dr sc. Ira Pavlovic-Ruzic

Udruga žena operiranih dojki NADA-RIJEKA je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

Copyright © 2022 Nada-Udruga žena operiranih dojki Rijeka