Prvi mobilni mamograf na cestama Primorsko-goranske županije

Župan Zlatko Komadina predao je ravnateljici Doma zdravlja PGŽ Emini Grgurević Dujmić ključeve prvog mobilnog mamografa, vrijednog gotovo 332 tisuće eura kojim će se ova zdravstvene usluge proširiti na području cijele županije.

Vozilo je u potpunosti uređeno za prijem i mamografsko snimanje i opremljeno najsuvremenijim digitalnim uređajem za mamografiju MAMMOMAT Revelation tvrtke Siemens Healthineers, a koristit će se na području cijele županije, posebice u Gorskom kotaru i na otocima.

Trenutno se određuju gradovi i općine, odnosno rute kojima će vozilo prometovati. Naručivanje na pregled bit će moguće putem besplatnog telefona za Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke 0800 200 041, gdje će pacijentice dobiti i informaciju o lokalitetu na kojem će se pružiti usluga.

Prostor u kojem je smješten mamograf veličine je oko 14 m2 s adekvatnom zaštitom od RTG zračenja čime će pacijenticama biti u potpunosti osiguran komfor.

„Preventivni pregledi dojki „rođeni“ su u našoj županiji, a taj je projekt kasnije prerastao u nacionalni program”, podsjetio je župan Zlatko Komadina te dodao da današnji čin ima i svojevrsnu simboliku jer je upravo sadašnja ravnateljica Doma zdravlja PGŽ vodila taj preventivni zdravstveni projekt. Župan je također naglasio kako će ovaj mobilni mamograf unaprijediti dostupnost pregleda te osigurati bolju skrb za zdravlje žena.

Ravnateljica Grgurević Dujmić dodala je da se ovom investicijom ostvaruje slogan „mamograf ženi, a ne žena mamografu“ te izrazila uvjerenje da će se sigurno povećati odaziv žena, jer im praktički mamograf dolazi na kućni prag. Također, pružanje zdravstvene usluge u ovakvom tipu vozila utječe i na rješavanje problema dostupnosti liječnika u udaljenim područjima poput Gorskog kotara i otoka, kao i kadrovski deficit zdravstvenih djelatnika. Nakon što obave preventivne preglede po udaljenim dijelovima županije, razmotrit će se mogućnost da  Radiolozi Doma zdravlja PGŽ godišnje u prosjeku obrade više od 8.300 mamografskih pregleda te će s mobilnim mamografom taj broj biti još i veći.

Koliko je mamografija bitna za zdravlje žena govori i činjenica da se ovim rendgenskim pregledom dojki mogu otkriti promjene koje su premale da bi se mogle otkriti dodirom, odnosno palpacijom. Smatra se da je tim pregledom moguće pronaći promjene i do dvije godine ranije nego što se one mogu utvrditi kliničkim pregledom.

Primopredaji ključeva mamografa prisustvovali su i zamjenica župana Marina Medarić, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo PGŽ- Vesna Čavar, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo KBC Rijeka Snježana Juričić predstojnica Klinike za tumore KBC-a Rijeka Ivana Mikolašević, predsjednica Lige protiv raka PGŽ Ira Pavlović Ružić te članice udruga Nada i Srce za nju.

Također, primopredaji je prisustovao i gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, koji je pozvao sugrađanke da se odazivaju na preventivne preglede, nastavljajući se tako na napore koje je Udruga žena oboljelih od raka dojke Nada uložila o osvješćivanje javnosti o ovoj bolesti tijekom prošlotjednog obilježavanja Dana ružičaste vrpce. Grad Rijeka potpomaže rad Udruge Nada i Udruge Srce za nju.

Gradonačelnik Filipović je podsjetio kako Grad Rijeka od lipnja ove godine osigurava besplatan prijevoz za onkološke bolesnike s područja Grada Rijeke, a župan Komadina je naglasio kako je Županija gradovima i općinama sufinancira prijevoz onkoloških bolesnika.

Izvor: rijeka.hr

Udruga žena operiranih dojki NADA-RIJEKA je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

Copyright © 2022 Nada-Udruga žena operiranih dojki Rijeka