Predavanje u Kostreni:
Značaj prevencije i ranog otkrivanja raka dojke

Na početku smo listopada, koji se obilježava kao mjesec roze vrpce, odnosno međunarodni mjesec borbe protiv raka dojke. Brojnim aktivnostima u listopadu javnosti se ukazuje na važnost preventivnih mjera i samopregledu dojke, jer rano otkrivanje raka dojke poboljšava mogućnost liječenja i doprinosi boljoj kvaliteti života oboljelih.

U okviru jednog od svojih projekata Udruga žena operiranih dojki Nada – Rijeka u suradnji s Općinom Kostrena organizirala je 28.rujna predavanje s temom prevencije i ranog otkrivanja raka dojke. Predavanje je održano u dvorani Narodne čitaonice Kostrena Sveta Lucija, a predavačice su bile predsjednica udruge Miranda Zakarija i članica Helena Glibotić Kresina dr.med. Program Prevencija i rano otkrivanje raka dojki sufinancirala je Općina Kostrena putem javnih potreba na području zdravstva.

Niz predavanja koja Udruga NADA tijekom godina organizira u jedinicama lokalne samouprave Primorsko – goranske županije namijenjeno je jačanju svijesti o prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke i pružanju podrške svim onim ženama koje su od istog već oboljele.

Kroz predavanja koje drže ugledne liječnice iz NZJZ PGŽ ili KBC Rijeka potičemo na razmišljanje i djelovanje u svezi preventivnih pregleda, jer ako se rak dojke na vrijeme otkrije mogućnost njegova izlječenja veća je od 95%.

Rak dojke najčešći je zloćudni tumor u žena u RH od kojeg obolijeva četvrtina žena novooboljelih od raka. Rak dojke je drugi maligni uzrok smrti u žena, nakon kolorektalnog raka. U posljednje dvije godine bilježimo pad mortaliteta od raka dojke u svim dobnim skupinama, a najvećim dijelom u starijim dobnim skupinama (70-79, 80+).

Redovitim pregledom koji uključuje samopregled, mamografiju te ultrazvučni pregled rak dojke se može otkriti u ranom stadiju, kada su šanse za izlječenje i preživljenje mnogo veće. Rak dojke se najčešće javlja u dobi iznad 50 godina, ali se može javiti i kod mladih žena.

Cilje prevencije je smanjiti mortalitet od raka dojke, otkriti rak dojke u početnom stadiju u što većem postotku te poboljšati kvalitetu življenja bolesnica s rakom dojke. Osnovna metoda probira je mamografija – rendgenski pregled dojki kojom se mogu otkriti promjene na dojci prosječno oko dvije godine ranije od običnog kliničkog pregleda. Svake dvije godine u okviru programa probira se na mamografski pregled pozivaju žene u dobi od 50 do 69 godina. Više od 90 % bolesnica s rakom dojke može se izliječiti ako se dijagnoza postavi u početnom stadiju i ispravno liječi. Petogodišnje preživljenje je u tom slučaju 96%.

MIRANDA ZAKARIJA, predsjednica Udruge NADA-RIJEKA
HELENA GLIBOTIĆ KRESINA dr.med. iz NZJZ PGŽ

Udruga žena operiranih dojki NADA-RIJEKA je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

Copyright © 2022 Nada-Udruga žena operiranih dojki Rijeka