ONKOLOŠKE UPUTNICE

Dobra vijest za najteže oboljele: Znatno se ubrzavaju dijagnostički pregledi kod ljudi koji bi mogli imati rak

Ministarstvo zdravstva izgrađuje sustav za brzu obradu onkoloških i onkološko suspektnih pacijenata. U sustav su uključene i onkološke uputnice.

Najteže oboljeli, ali i oni kod kojih obiteljski liječnici sumnjaju na mogućnost oboljenja od raka, napokon će moći dobiti uputnicu koja će ubrzati dolazak liječniku specijalisti.

Pilot – projekt već od srpnja ove godine počinje u KBC-u Rijeka. Sve ostale bolnice u sustav se uključuju do kraja listopada ove godine.

Sustav će omogućiti liječnicima obiteljske medicine da kroz svoje lokalne aplikacije osigura pacijentu kod kojega postoji sumnja na oboljenje od raka potrebnu dijagnostičku obradu unutar tjedan dana.

Priopćenje Ministarstva zdravstva prenosimo u cijelosti.

“Kroz postojeće informacijske sustave u hrvatskom zdravstvenom sustavu omogućeno je naručivanje pacijenata na zdravstvene postupke, ali omogućena je i funkcionalnost prioritetnog naručivanja pacijenta u kojem liječnik obiteljske medicine može pacijenta naručiti na raniji termin, ako smatra da ima veći prioritet od ostalih, dok s druge strane ustanove trebaju osigurati slobodne prioritetne termine u propisanom roku.

Međutim, analizom postojećeg sustava, mapiranjem bolničkih radilišta ali i kontinuiranim dijalogom s udrugama pacijenata, Ministarstvo zdravstva je detektiralo da postojeći mehanizam spomenutog prioritetnog naručivanja ne raspoznaje tip onkološko suspektnih pacijenata.

Slijedom toga, Ministarstvo zdravstva pokrenulo je, u otvorenom postupku javne nabave, nabavu izgradnje i implementacije sustava procijenjene vrijednosti više od pola milijuna eura s ciljem ubrzavanja procesa od ustanovljene sumnje na onkološku bolest do započinjanja potrebne dijagnostičke obrade, a kojim će se osigurati liječniku obiteljske medicine da svojim pacijentima osigura obradu s maksimalnim prioritetom, a sve zbog cilja pravovremene dijagnostike i boljeg ishoda liječenja i u konačnici, sveukupnog skraćivanja lista čekanja. Tome prethodi Pilot – projekt koji počinje početkom srpnja ove godine u KBC-u Rijeka, a sve ostale bolnice uključuju se najkasnije početkom listopada ove godine. U tom kontekstu je važno pojasniti da medicinski protokoli dijagnostike i liječenja za onkološke bolesnike provode se kao i do sada, u skladu sa stručnim smjernicama.

Sustav za brzu obradu onkoloških i onkološko suspektnih pacijenata nakon realizacije projekta će obiteljskom liječniku omogućiti da kroz svoju lokalnu aplikaciju osigura suspektno onkološkom pacijentu početak potrebne dijagnostičke obrade unutar tjedan dana, te će obiteljskom liječniku biti dostupna informacija u kojoj mjeri se popunjavaju onkološki termini u ustanovama koje su klasificirane kao pružatelji usluge posebnog protokola obrade onkološko suspektnih pacijenata.

U okviru sustava koji će ubrzati proces od ustanovljene sumnje na onkološku bolest do započinjanja potrebne dijagnostičke obrade, pacijenti će imati informaciju o onkološkim uslugama prema prioritetnom protokolu u najbližoj ustanovi prema mjestu stanovanja, te će pacijentima biti osigurana brza obrada onkoloških pacijenata prema županijama ili regijama Hrvatske radi što pristupačnije usluge.

Ovim projektom bolničke ustanove osigurat će brže provođenje procesa za obradu onkoloških pacijenata u odnosu na obrade i ponude termina za redovne, prioritetne i hitne pacijente na način da obrade po svim stupnjevima hitnosti mogu paralelno optimalno funkcionirati. Dodatna prednost navedenog procesa jest omogućavanje Ministarstvu zdravstva uvid u analitiku dijagnostičke obrade suspektno onkoloških pacijenata u svrhu praćenja utjecaja na liste čekanja i ishode liječenja.

Isporučeni sustav će periodički prikupljati podatke o realiziranim ili otkazanim obradama onkoloških pacijenata kako bi se ostvarilo što aktivnije upravljanje i ocjenjivanje ispravnosti upućivanja onkološki suspektnih pacijenata te minimiziralo korištenje ovog sustava naručivanja u neodgovarajućim situacijama poput provođenja defenzivne medicine odnosno neosnovane prekomjerne upotrebe dijagnostičkih testova i postupaka koje uzrokuje dodatno povećanje listi čekanja, a time i onemogućava termine onim pacijentima kojima su najpotrebniji.

Za potrebu daljnjeg dijagnosticiranja i/ili liječenja pacijenata omogućit će se implementacija bržeg procesa upućivanja onkoloških pacijenta između dvije ustanove, primjerice iz jedne bolnice u drugu, iz bolnice u dom zdravlja ili iz doma zdravlja u bolnicu, čime će se izbjeći dodatno slanje pacijenata po novu uputnicu u sustav primarne zdravstvenu zaštite.

Navedeni iskoraci, u sklopu sveobuhvatne reforme zdravstva, usmjereni su prema dodatnom poboljšanju i maksimalnom olakšavanju pristupa zdravstvenim uslugama onkološkim pacijentima te unaprjeđenju poslovnih procesa zdravstvenim djelatnicima kako bismo dodatno smanjili mortalitet od raka kod naših građana što dodatno potkrjepljujemo kroz tri reformska pravca prevencije – aktualni Pilot – projekt Preventivnih zdravstvenih pregleda, reviziju i uvođenje novih Nacionalnih preventivnih pregleda te međuresorni projekt Javne ustanove – Prijatelji zdravlja”, navode u priopćenju u Ministarstvu zdravstva.

Izvor:DNEVNIK.hr, 02. lipnja. 2023. @ 17:42

Udruga žena operiranih dojki NADA-RIJEKA je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

Copyright © 2022 Nada-Udruga žena operiranih dojki Rijeka