17 godina provedbe Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke

U organizaciji Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Opatiji je 31. svibnja 2023. godine, održana panel diskusija pod nazivom  “17 godina provedbe Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke u Primorsko-goranskoj županiji: rezultati i što nam slijedi”. 

Uz panelistice  Andreu Šupe Parun, dr.med (HZJZ), Eminu Grgurević Dujmić, dr.med. (DZ PGŽ), Rozmari Tusić, mag.med.techn. (DZ PGŽ), Ivanku Peranić  mag.med.techn. (DZ PGŽ), sudjelovala je iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije koordinatorica programa Ines Vrljić, mag.admin.publ. Panel diskusija organizirana je u cilju uspostave još bolje suradnje i povećanja odaziva na mamografske preglede. Istaknuta je odlična suradnja s patronažnom službom Doma zdravlja PGŽ.

Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke u Hrvatskoj provodi se 17 godina, a kao preventivni program, što je za istaknuti, krenuo je upravo iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko- goranske županije 2004. godine.


Programom ranog otkrivanja raka dojke obuhvaćene su sve žene u dobi od 50 do 69 godina. U okviru programa žene mogu obaviti mamografski pregled dojki svake dvije godine, tako da na kućnu adresu dobiju poziv za besplatni mamografski pregled. Cilj ovog organiziranog probira je smanjiti smrtnost od raka dojke za 25% do 30%, otkriti rak u početnom stadiju u većem postotku nego danas te poboljšati kvalitetu života bolesnica s rakom dojke.

Izvor: NASTAVNI ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO PGŽ

Udruga žena operiranih dojki NADA-RIJEKA je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

Copyright © 2022 Nada-Udruga žena operiranih dojki Rijeka