Prekrasan dan u Nacionalnom parku Plitvice

Udruga žena operiranih dojki “Nada” za svoje članice organizirala je dana 13.05.2023.g. izlet u Nacionalni park Plitvice.

Prognoza je najavljivala kišu, vjetar, ali to naše članice nije smelo. Jer, koliko god puta bili na Plitvičkim jezerima, nikada nije isto. A članice željne druženja, ispunile su autobus do posljednjeg mjesta. Dolaskom na Plitvice, na samom ulazu 1. podigle smo karte i kiša je stala.

I da, mišljenja smo da smo pogodile vrijeme kada treba posjetiti Plitvička jezera.

Pa ljudi moji proljeće je, naravno da će biti kiše, vjetra, sunca.

A kad samo pomislite na park Plitvice, prvo na što ćete pomisliti su jezera, koja se dijele na Gornja jezera (njih 12) koja su smještena na dolomitnoj podlozi i Donja jezera (njih 4).

A ta jezera…. Njih je mogla stvoriti samo majka priroda. Ljudska ruka ne može biti zaslužna za ovako nešto!

Odmah na ulazu u park dočekala nas je najveća atarkcija “Veliki Slap”. Slijeva se, pada s visine od gotovo osamdeset metara stvarajući prirodnu buku sličnu grmljavini. Močno i nestvarno. Tu su pale brojne fotografije naših članica…

Nakon velikog slapa, predvođeni Rokom, jedna iza druge, krenule smo u obilazak Plitvičkih jezera.

A na drvenim mostićima, sa svih strana obilje vode. Svuda oko nas žubori, slijeva se kao da nas veselo pozdravlja.

I tako u nedogled…. A zelenilo šuma… Šume kao motor pokreću vodenu snagu Plitvićkih jezera. Njihova važnost za ekosustav ogleda se upravo tijekom vlažnih i kišnih razdoblja kada one kao dobar duh zadržavaju vlagu, znajući da će im biti potrebna za sušnih dana.

I tako stigli smo mi do pristaništa za ukrcaj u elekrtobrodić i zaputili se vožnjom po največem plitivičkom jezeru Kozjak. Proteklo je u trenu…..Nakon vožnje elekrobrodićem, dočekao nas je panoramski vlakić kojim smo se vratili na sam ulaz parka.

A na putu obilaska malena Tarica i Roko, vidjeli su ribice u vodi, ptičice na grani, puža bez kučice na putu i vjevericu kako pretrčava cestu. Gdje to ima….

Gladni, a ispunjeni uputili smo se u restorana “Ribić”. Hrana odlična, usluga vrhunska. Pa put prema Rijeci. Malena Tara ispunila je autobus pjesmom i naš izlet u Nacionalni park Pltivice je završio. E mama ŠĆ, biti će još izleta…

Tekst i fotografije: Udruga Nada Rijeka

Udruga žena operiranih dojki NADA-RIJEKA je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

Copyright © 2022 Nada-Udruga žena operiranih dojki Rijeka