DONACIJA TORBICE ZA NOŠENJE DRENA / ELASTOMASTERSKE PUMPE DNEVNOJ BOLNICI ONKOLOGIJE I ODJELU KIRURGIJE KBC RIJEKA

Udruga žena operiranih dojki Nada - Rijeka dana 29.3.2023. donirala je Dnevnoj bolnici onkologije i Odjelu kirurgije torbice za nošenje drena odnosno elastomerske pumpe sašivenih u radionicama "Ruke Nade"

Prva pacijentica u KBC-u Rijeka započela je kemoterapiju primjenom kroz tzv. elastomerske pumpe 28. prosinca, a ciklus je uspješno završen u 30. prosinca 2022. godine. Pacijentica je bila vrlo zadovoljna terapijom koja je prošla uredno, bez ikakvih komplikacija.

Iako nisu metoda izbora za sve, već samo za neke bolesnike, elastomerske pumpe imaju veliku prednost u odnosu na klasične metode kemoterapije jer bolesnicima omogućavaju punu mobilnost i normalan život s obzirom da ne moraju boraviti u bolnici zbog terapije.

Bolesnici putem ovih suvremenih uređaja primaju kemoterapiju u kućnim uvjetima i istodobno mogu obavljati svakodnevne aktivnosti. Individualno propisana kemoterapija prethodno se pripremi u bolničkim uvjetima, te instalira u elastomersku pumpu.

Pacijent s postavljenom takvom pumpom i spremnikom napunjenim adekvatnim lijekovima odlazi kući, prima terapiju, te se vraća nakon 40 sati zbog skidanja pumpe čime se ciklus završava, kaže doc. dr. Ivana Mikolašević, v.d. predstojnice Klinike za radioterapiju i onkologiju.

Preduvjet za primjenu kemoterapije putem elastomerskih pumpi je prethodno postavljen potkožni rezervoar tzv. port-a-cath kateter.

Port-a-cath kateter je niz godina standard u liječenju onkoloških bolesnika, koji doprinosi jednostavnosti i sigurnosti liječenja te podiže kvalitetu života, a Klinika za radioterapiju i onkologiju je u rujnu u suradnji s Klinikom za anesteziologiju i reanimatologiju KBC Rijeka pokrenula intenzivno postavljanje port-a-cath katetera koji sukladno međunarodnim smjernicama imaju višestruke uloge.

ČLANICE UDRUGE "NADA" RIJEKA
Doc. dr. Ivana Mikolašević, v.d. predstojnice Klinike za radioterapiju i onkologiju sa svojim timom
Elastomasterska pumpa
Elastomerska pumpa u torbici koju su izradile članica Udruge “Nada”

Edukacija liječnika

Oni se koriste za bolesnike koji zbog prethodne primjene citostatika ili drugih lijekova imaju oštećene vene, za bolesnike kod kojih se predviđa da će terapija infuzijama trajati duže od tri mjeseca, te za bolesnike koji će primati kemoterapiju putem elastomerskih pumpi.

Procesu uvođenja elastomerskih pumpi na Klinici za radioterapiju i onkologiju KBC Rijeka prethodila je ciljana edukacija liječnika i medicinskih sestara koji su kao novoformirani tim sukladno europskim standardima zaduženi za implementaciju ove metode.

U njemu su liječnici dr. Jasna Marušić i dr. Marin Golčić te magistre sestrinstva Nevena Polić i Anita Beg, a ekipa će se sukladno potrebama proširivati novim educiranim stručnjacima, dodaje Mikolašević.

Prema njezinim riječima, najveća prednost elastomerskih pumpi kod bolesnika koji su po europskim kriterijima prikladni za njihovu primjenu nalazi se u činjenici da primaju istu kemoterapiju koju bi primali u bolnici, ali pritom mogu obavljati uobičajene životne aktivnosti.

Takvi bolesnici spremnik nose sa sobom u maloj gumenoj boci koju mogu staviti u torbicu, džep, zakačiti za remen i slično.

Važna “Nada”

Naša prva pacijentica kojoj je terapija primijenjena ovom novom metodom, gumeni spremnik s kemoterapijom priključen na elastomersku pumpu nosila je u posebno izrađenoj torbici koju su zahvaljujući predanom trudu i svojim vrijednim rukama osigurale članice Udruge “Nada” s kojom KBC Rijeka ima tradicionalnu i iznimno bogatu suradnju u cilju ostvarivanja dobrobiti onkoloških bolesnica.Implementacija elastomerskih pumpi za određenu populaciju bolesnika i za određene kemoterapijske protokole samo je jedan od niza novih projekata Klinike za radioterapiju i onkologiju koji za cilj ima podizanje razine kvalitete zdravstvene skrbi i kvalitete života za onkološke bolesnike, zaključuje Mikolašević.

 

Izvor: FB “Nada” i Novi List

Udruga žena operiranih dojki NADA-RIJEKA je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

Copyright © 2022 Nada-Udruga žena operiranih dojki Rijeka