OBILJEŽAVANJE 6.OŽUJKA – SVJETSKOG DANA LIMFEDEMA

Udruga žena operiranih dojki Nada – Rijeka pridružila se obilježavanju Svjetskog dana limfedema.

Svake godine se 6.ožujka obilježava Svjetski dan limfedema kada se pažnja svijeta usmjerava na bolesti limfnog sustava, uključujući primarni i sekundarni limfedem (LE),lipedem (LI), limfnu filarijazu (LF), limfne malformacije (LM) i cijeli limfni kontinuum (LC) bolesti zahvaćenih limfnim sustavom. Limfedem je nakupljanje limfne tekućine u međustaničnom prostoru što dovodi do oticanja zahvaćenog dijela tijela. Može biti primaran (prirođen) ili sekundaran (posljedica bolesti, traume, kirurških zahvata).

Nerijetko se limfedem javlja kao posljedica liječenja onkoloških bolesti (rak dojke, prostate,ginekološke bolesti).

Prema statističkim podacima godišnje u Hrvatskoj od karcinoma dojke oboli oko 2 500 žena. Zahvaljujući Nacionalnom programu prevencije raka dojke, koji se provodi od 2006. godine, oko 80% novih slučajeva otkriva se u ranoj fazi. Limfedem je najčešća komplikacija nakon mastektomije (odstranjenja) dojke s disekcijom aksile.

Do razvoja limfedema dolazi kod 20-30 % pacijentica, a kod 50 % u prvoj godini nakon operacije. Na pojavu limfedema utječe opsežnost kirurškoga zahvata, terapija zračenjem, kemoterapija i individualni faktor. Kompletna dekongestivna terapija je zlatni standard u terapiji limfedema, a sastoji se od manualne limfne drenaže, kompresivne terapije, vježbi, njege kože i edukacije.

U Rijeci se kompletna dekongestivna terapija provodi u KBC Rijeka na Zavodu za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu, u Domu zdravlja i Udruzi žena operiranih dojki „Nada“ – Rijeka.

Udruga žena operiranih dojki NADA-RIJEKA je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

Copyright © 2022 Nada-Udruga žena operiranih dojki Rijeka