Suvremeno liječenje specifičnih onkoloških bolesnika i u KBC-u Rijeka

Suvremeno liječenje specifičnih onkoloških bolesnika kod kuće zahvaljujući elastomerskoj pumpi, već je standard u Europi i svijetu. U Hrvatskoj je, uz Opću bolnicu u Dubrovniku i Puli, tu metodu uvela i Klinika za radioterapiju i onkologiju Kliničkog bolničkog centra Rijeka. 

Onkološki pacijenti koji inače borave i pet dana u bolnici, sada tu istu kemoterapiju mogu dobiti i kod kuće, pomoću elastomerske pumpe.  

– Preduvjet za primjenu ovakve kemoterapije je postavljenje port-a-cath katetera, donosno potkožnog implantanta u koji se ta kemoterapije uključi, a spremnik u koji se napuni kemoterapija se zapravo ponese doma, pojašnjava Jasna Marušić, dr. med. iz Klinike za radioterapiju i onkologiju KBC-a Rijeka.

Pacijentica iz Novog Vinodolskog na trećoj je kemoterapiji prihvatila ovu metodu. Nastavila je obavljati svoje dnevne aktivnosti i terapija je, kaže, samo proletjela.

– Puno lakše mi je bilo. Dobila sam tu pumpicu koju sam stavila u torbicu i otišla sam kući. I onda kad je to nakon 40 sati isteklo, samo sam došla u dnevnu bolnicu da mi skinu to. Sve pohvale s moje strane, stvarno se trude, kaže Mirjana Deranja.

Ovim načinom u riječkom KBC-u očekuju liječiti do 40 pacijenata s karcinomom crijeva. Samo kroz dnevnu bolnicu kemo i imuno terapiju prođe oko stotinu pacijenata, a tim liječnika bilježi daljnji porast malignih bolesti.

– Ono što je bitno, nema značajnih nuspojava za pacijente, mi pacijentima kad stavimo elastomersku pumpu damo kontakt dežurnog onkologa. Kažu da će danas svaka treća osoba tijekom života dobiti malignu bolest, a smatra se da ću u idućih desetak godina ta incidencija porasti i za 45 %, upozorava doc. dr. Ivana Mikolašević, v.d. predstojnika Klinike za radioterapiju i onkologiju KBC-a Rijeka

Dr. JASNA MARUŠIĆ,dr.med.
Doc. dr. Ivana Mikolašević, v.d. predstojnika Klinike za radioterapiju i onkologiju KBC-a Rijeka
Miranda Zakarija, predsjednica Udruge Nada

Psihološku i fizioterapeutsku pomoć oboljeli mogu naći i u Udruzi Nada. Vrijedne ruke članica, koje imaju iskustva s malignim bolestima, šiju korisne predmete za odjele KBC-a. Prvotna namjena torbice za dren postala je uporabna na dva odjela.

– Pokazali smo te torbice jer smo ih nosili na kirurgiju pa je tada dr. Jasna koja je glavna na onkologiji za dnevnu bolnicu rekla da bi im to bilo super za te njihove nove pumpe, kaže Miranda Zakarija, predsjednica Udruge Nada.

Za potrebe pacijentica, šiju i jastuke, marame i turbane.

Voditeljica radionica Ruke nade Vesna Štemberger ističe da uvijek gledaju da to bude ili za dobrobit udruge ili za dobrobit žena koje su operirane ili na liječenju.

A liječenja su svakako učinkovitija primjenjuje li se kemoterapija kod kuće.

IZVOR: HRT

Udruga žena operiranih dojki NADA-RIJEKA je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

Copyright © 2022 Nada-Udruga žena operiranih dojki Rijeka